Vi har travlt – alt haster

Planlægning af tid
Overblik / Personlig effektivitet / Planlæg din tid

Vi har travlt – alt haster

Vi lever i en tid, hvor alt haster. Eller gør vi? Er det en illusion, at alt haster? Er det fordi, hvis det ikke haster, så anses det ikke for værende vigtigt?

Arbejdsopgaver kan sagtens være vigtige uden at haste. Hvis du har brugt tid på planlægning, så kan du have meget vigtige opgaver, som ikke haster, fordi du har afsat tid til at løse dem.

Det mest typiske svar vi får, hvis vi spørger, hvordan det går i en virksomhed er: ”Vi har travlt.” Det er som om der er status forbundet med at have travlt.

Det er ikke okay at sige, at vi har god tid. Det forveksles med, at vi ikke har noget at lave. Risikerer vi at få flere opgaver, hvis vi har god tid? Eller at blive fyret? Eller er vi ikke vigtige medarbejdere, hvis ikke vi har travlt?

Hvis vi ikke en gang imellem har god tid, hvordan skulle vi så kunne komme på nye ideer? Hvis ikke vi har tid til at reflektere over den seneste opgave vi har løst, hvordan skulle vi så kunne løse den endnu bedre næste gang?

Konsekvensen af at alt haster, og at vi har travlt

Når vi løser vores opgaver imens de haster er der stor risiko for at vi laver fejl, og dermed kommer til at løse de samme arbejdsopgaver mere end én gang. Og vi får først rigtig travlt, hvis vi skal løse alle vores arbejdsopgaver flere gange. Vi løser også vores opgaver med en lavere kvalitet, hvis vi haster dem igennem, og det er utilfredsstillende, for vi vil alle gerne gøre vores bedste.

Når vi har travlt mister vi også overblikket over vores arbejdsopgaver, og kommer nemmere til at prioritere forkert.

Hvordan kan vi undgå at alt haster og travlhed?

  • Saml dit overblik og brug det kalendersystem du har til rådighed. Når du har et godt overblik over dine arbejdsopgaver er det nemmere at se, hvor mange opgaver du har, og hvor meget tid du har til din rådighed.
  • Tjek dit overblik før du siger ja til en opgave. Er det realistisk, at du kan nå opgaven? Risikerer du, at der vil være andre opgaver, som du ikke kan nå, hvis du siger nej?
  • Prioriter dine vigtigste opgaver, og start altid dagen med den vigtigste arbejdsopgave.
  • Vær realistisk, når du sætter tid af til en opgave. Sæt altid lidt mere tid af end du regner med opgaven tager at løse. Der vil altid dukke noget uventet op.

Vi har ikke tid nok til at nå alt, men vi har tid til at nå det vigtigste

Læs også vores blogindlæg ”Prioriter det vigtigste – april 2017”  ”ABCD metoden – marts 2017” og ”Prioriter dine opgaver – november 2016”.

/Jean & Mette

Tilføj kommentar her