Har du fået abehjerne……

Abehjerne
Mailhåndtering / Overblik / Personlig effektivitet

Har du fået abehjerne……

Er du nået længere end aberne når det gælder om at tjekke din telefon eller din indbakke?

Hvis vi laver et forsøg med en abe og en papkasse…… Vi putter en banan i papkassen og lader aben tjekke papkassen og spise bananen. Aben har altså fået en positiv oplevelse ved at åbne kassen. Hvis aben ved, at der nogle gange ligger en banan i en kasse, bliver den kasse åbnet og tjekket hele tiden. Det er ren chimpansehjerne mener cand.psych. Anders Colding-Jørgensen.  Tilsvarende er vores hjerner blevet vænnet til, at vi kan få noget spændende eller lækkert fra vores telefon eller indbakke. Jagten efter det spændende udløser dopamin. Der udløses mest dopamin i hjernen, mens vi jager og endnu ikke har nedlagt byttet.”

Forestil dig, at det var din indbakke eller dine sociale medier der er skiftet ud med bananen, for det kunne det lige så godt have været. Vi ved, at der en gang imellem – ret ofte faktisk – ankommer noget i indbakken eller på vores telefon. Men vi ved ikke hvad det er. Det kunne være noget spændende. Eller noget vigtigt.

Vores hjerne lokker os ganske enkelt til at tjekke vores e-mails, telefon eller notifikationer, fordi visheden om, at der kan være noget spændende udløser dopamin, som er hjernens belønningssystem. Vi bilder os ind, at der kan ligge noget vi bare MÅ kende til, eller noget som er meget vigtigt, hvilket der oftest ikke er. Og på den måde kommer vi til at bruge kostbar tid og ressourcer unødvendigt.

Hvis du ikke vil have abehjerne, så tænkt over hvor afhængig du er af at tjekke din indbakke og telefon. Hvor ofte du gør det og hvor meget unødig tid du bruger på det?

4 gode råd til at undgå abehjerne:

  • Fjern notifikationer, så du ikke får besked, hver gang der er kommet en ny e-mail eller besked på din Smartphone
  • Sæt tid af i din kalender til at håndtere e-mails – så vil du finde ud af, hvor meget tid du egentlig har behov for til at holde indbakken tom
  • Lav en aftale med dig selv om, at du ikke klikker på indbakken medmindre du også har tid til at behandle dine e-mails
  • Lav evt. tidsgrænser i din telefon for hvor meget tid du må bruge på applikationer. Du får med andre ord gratis hjælp fra din telefon

Læs mere her: Abehjerne