Oversprings<br>-handlinger

Overspringshandlinger
Personlig effektivitet

Oversprings
-handlinger

Laver du også overspringshandlinger?

Du kender det sikkert også. Du har en opgave, som du har taget fat i for 10. gang, men som du ikke er kommet rigtig i gang med endnu. Hver gang du har fat i opgaven uden at løse den, spilder du din tid. Og hvad der er endnu værre, hver gang du tænker på den trækker den også energi og ressourcer ud af dig.

Når du har sådan en opgave liggende, kommer du pludselig med undskyldninger som retfærdiggør at du venter med at udføre opgaven:

  • Jeg skal lige have tjekket mails, før jeg går i gang
  • Jeg skal lige have løst mine små opgaver først, så er jeg mere klar
  • Jeg skal lige hente en kop kaffe
  • Jeg venter lige til efter frokost
  • Det er for sent at gå i gang med i dag…

Der er stor forskel på en pause og en overspringshandling

I en pause lader du op og får ny energi, ved en overspringshandling flygter du. Det gælder om at få ny energi til at løse dine arbejdsopgaver i stedet for at bruge energien på at flygte fra dem.

Derfor er det en god idé, at du begynder at overveje, om du er i gang med at flygte, når du kommer med en undskyldning for ikke at komme i gang med opgaven.

Når det er blevet klart for dig, hvilke undskyldninger du bruger, når du laver overspringshandlinger, kan du begynde at arbejde på at minimere dine overspringshandlinger.

3 gode råd til at undgå overspringshandlinger

  1. Tag de svære/komplekse opgaver som det første. Book ½ time i din kalender hver morgen – evt. fra 8-8.30 eller hvornår du nu møder. Den tid er til de opgaver, som du har tendens til at lave overspringshandlinger på. Du er mest frisk om morgenen, og du har ikke nået at fylde hovedet med en masse anden information. Det vil uden tvivl frigive energi, at du allerede først på dagen får løst en vanskelig opgave.
  2. Kom i gang – godt begyndt er halv fuldendt. Hvis du har en opgave, som måske er tidskrævende, så sæt tid af til at komme i gang. Når du først at kommet i gang er opgaverne ofte lettere at komme videre med.
  3. Hold et planlægningsmøde med dig selv. Hvis din opgave er svær at gennemskue eller du mangler kompetencer til dele af den, så brug tid på at få specificeret opgaven ud og måske indhente hjælp til dele af den.

Du vil opleve, at du får meget mere energi til de øvrige opgaver du har liggende, når du allerede som det første på dagen har været i gang med en af de opgaver du plejer at flygte fra.

Jean & Mette

Tilføj kommentar her