Hvorfor arbejder vi ikke på arbejdet?

Arbejde på arbejdet
Hold fokus / Personlig effektivitet

Hvorfor arbejder vi ikke på arbejdet?

Når vi spørger, hvor vores kursister befinder sig, når de virkelig skal have noget lavet, svarer de hjemme, på biblioteket, i toget, i bilen eller på flyet. Men sjældent på jobbet.

Hvorfor nævner de ikke på kontoret, hvor der er brugt en masse penge på møbler, indretning mv. for at det skal være funktionelt og et godt sted at være.

Der er næsten aldrig nogen der siger, at de får en masse lavet på kontoret i arbejdstiden.

Tidligt om morgenen eller sent om aftenen kan de godt få lavet noget, men resten af dagen bliver revet i stykker, så er der kun 30, 15, 10 minutter arbejdsrum til fordybelse.

Dagen går med afbrydelser, korte opgaver, møder, frokost, spørgsmål. Du har været fysisk til stede på kontoret, men har ikke fået lavet den opgave du skulle forbyde dig i.

Hvornår havde du sidst 3 uafbrudte timer til dig selv på kontoret i arbejdstiden?

De korte perioder af 10-15 min. er alt for lidt tid til at vi kan få udført vores opgaver med den rette kvalitet. Vidensmedarbejderen har brug for meget længere tid uden afbrydelser. Ingen kan fordybe sig i 15 minutter og så få et stykke arbejde af kvalitet ud i den anden ende.

Hjemmearbejde er favoritten

En god løsning på at få mere tid til fordybelse er hjemmearbejde – og mange gør det allerede. Nogle ledere billiger ikke dette, da de mener der er en risiko for at medarbejderne ikke kan styre det pga. forstyrrelser i hjemmet, ligesom det ikke fremmer samarbejdet. Men på kontoret er forstyrrelserne ikke selvvalgte. I hjemmet er forstyrrelserne selvvalgte (gå en tur, sove på sofaen, serie i tv’et). Så længe arbejdet bliver udført til rette tid og med den rette kvalitet bør det være lige meget hvor. Og når vidensmedarbejderen har fået løst opgaverne der kræver fordybelse er han/hun mere fokuseret ift. forstyrrelser og samarbejde.

Hvad kan man gøre for at få mere tid til fordybelse i arbejdet på kontoret?

De lavt hængende frugter har vi ridset op nedenfor.  Det er ikke svært at udføre, men kræver planlægning.

  • Fælles fokustid på kontoret, i afdelingen eller organisationen
    Der kunne laves en aftale om, at man 1 gang om måneden/ugen ikke afbrød hinanden i en hel formiddag.
  • Mødefri dage
    Der kunne aftales dage, hvor der ikke kunne bookes møder, evt. en bestemt dag hver uge.

Kombiner mødefri dag med fælles fokustid. Det giver en fantastisk cocktail af effektivitet, motivation og arbejdsglæde.

Tag styring på din egen tid med og uden afbrydelser  – det gør en forskel i dit arbejdsliv.