Det går rigtig godt – jeg har ikke travlt…

Overtid
Hold fokus / Husk pauserne / Personlig effektivitet / Planlæg din tid / Tidsoptimering

Det går rigtig godt – jeg har ikke travlt…

Jo længere tid du arbejder, jo mere produktiv er du. Det er langt fra sandheden.

Når arbejdstiden overstiger 40 timer i mere end 4 uger daler produktionen så kraftigt, at det slet ikke kan betale sig at arbejde mere. Du får simpelthen mindre fra hånden.

Graf over tid og produktivitet

Arbejdstid og arbejdsopgaver

Det er helt logisk, at der nogle dage/uger er mere arbejde end vi kan nå, men hvis arbejdstid matcher arbejdsopgaver, så må der tilsvarende også være dage, hvor vi når mere end det planlagte. Så selvom arbejdsugen lyder på 37 timer, vil der være uger, hvor vi arbejder mere og uger hvor vi arbejder mindre.

Men hvorfor er der så aldrig dage, hvor vi erklærer os færdige med arbejdet før tid, forlader arbejdet og går hjem? Det er utrolig sjældent, at folk forlader deres arbejdsplads før arbejdsdagen er slut. Mange bliver endda længere end til almindelig arbejdstids ophør.

Det kan der være rigtig mange årsager til:

  • Måske fordi vi føler, at vi bør være tilstede på kontoret i løbet af den almindelige arbejdstid og gerne længere
  • Måske for at signalere, at vi er dedikerede til vores arbejde
  • Måske fordi vi gerne vil være uundværlige og vigtige
  • Måske fordi er er status forbundet med at have travlt

Derfor opfinder vi opgaver, når vi ikke lige vi har noget at gå i gang med. I de fleste jobs, kan man altid finde arbejdsopgaver.

Det er dels en rar følelse at have noget at lave, men hvad der ville være værre var, hvis chefen troede, at vi ikke havde nok at lave og at vi dermed kunne undværes. Og derfor tør ingen sige: “Jeg er færdig med mine opgaver for i dag – jeg går hjem”. For tænk hvis du så mistede dit job.

Vi opfinder med andre ord pseudoarbejde for at beholde vores job og for at være vigtige. Det vi laver er bare ikke altid vigtigt, i hvert fald ikke så vigtigt, at det skal løses her og nu.

Bliver vi vigtigere af at have travlt?

Vi sidder fast i en gammeldags forestilling om arbejdstid og arbejdstidens værdi. Arbejdskulturen siger, at det er vigtigt at have travlt. Jo mere travlt du har, jo vigtigere er du. Vores arbejde er ofte en stor del af vores identitet og dermed bliver det et pejlemærke på vores sociale status.

Hvis du spørger en person hvordan det går på arbejdet, så er svaret som regel: “Det går godt – vi har travlt.” Som om det at have travlt var synonym med, at det går godt.

Har du nogensinde fået flg. svar: “Det går godt – vi laver så lidt som muligt.” Nej vel, for så ville vi straks tro, at det ikke gik så godt i virksomheden, og at personen enten var ved at miste sit job eller måske ikke var så vigtig for virksomheden.

I bogen Pseudoarbejde af Dennis Nørmark er der utallige eksempler på hvor meget arbejde der bliver udført uden det skaber værdi. Læs den hvis du vil vide mere om hvordan du kan udnytte din tid bedst.

Tilføj kommentar her