Skab vaner der giver dig værdi

marten-bjork-rH8O0FHFpfw-unsplash
Hold fokus / Personlig effektivitet

Skab vaner der giver dig værdi

Hvorfor er det så svært at ændre vaner?

Selvom vi er motiverede og gerne vil ændre vaner, så sker det, at vi glemmer det nye vi har lært, og falder tilbage i de gamle vaner. Hvad er årsagen til, at det er så svært at implementere nye redskaber som gode nye vaner?

For det første er det vigtigt at vide, at vi ikke kan aflære en vane. Når først noget er blevet en vane eller med andre ord en automatiseret handling, så kan vi ikke aflære det igen. Dog kan vi lave nye vaner. Jo oftere vi udfører en handling, jo nemmere bliver det også en ny god vane, såvel som modsat – det vi ikke gør så ofte, glemmer vi.

Anette Prehn – sociologen kendt fra Det Nationale Stresspanel udtaler: ”Vaner er som stier i skoven. Jo mere vi tramper dem til, jo tydeligere bliver de. Dem vi ikke bruger gror til.”

Når vi skal tilegne os ny viden, er det derfor vigtigt, at vi sørger for at afsætte tid til at øve os – til at trampe nye stier.

Vaners opbygning

B.J. Fogg, professor på Stanford Universitetet, har lavet en model af, hvad der skal til for at skabe nye vaner. Den omhandler de 3 ting, der skal være til stede for at kunne skabe nye vaner: en trigger, en motivation og en evne til at gøre det.

Trigger

En vane udløses af en Trigger – noget der igangsætter vanen. Det kan være noget visuelt, der minder dig om den nye vane. Når vi afholder kurser, udleverer vi for eksempel en skitse, som viser ”Gør det nu”- metoden. Hvis den er synlig, så vil den minde dig om det nye redskab og på den måde være en trigger.

Det kan også være, at du har sat tid af i din kalender, når du vil håndtere e-mails. Så er kalenderen din trigger, fordi den fortæller dig, at du har lavet en aftale med dig selv.

For at foretage den nye handling er der to andre ting, der er vigtige og som skal være til stede på samme tid.

Motivation

Du skal være motiveret for ændringen. Altså kunne se hvilken værdi det kan skabe at optage nye vaner. Hvis du er motiveret, så er det første skridt i retning mod at skabe nye vaner.

Evne

Du skal kunne gøre det. Det forudsætter naturligvis, at du ikke har overvurderet dig selv, men at det rent faktisk er en handling, du er i stand til at udføre, også i forhold til de vilkår du har. Det nytter ikke, at du har lovet dig selv kun at håndtere e-mails 2-4 gange om dagen, hvis der på arbejdspladsen er et krav om, at du skal svare indenfor ½ time.

Når du vil skabe en ny god vane

  1. Find ud af hvilken værdi din nye vane skal skabe for dig – din motivation
  2. Undersøg om det er muligt – evnen til at det kan lade sig gøre
  3. Skab nu en trigger – noget der minder dig om, hvad du skal gøre

Små skridt

Som du kan se på modellen, er det vigtigt at starte med de små ting – altså det der er nemmest for dig at gøre, men som samtidig vil skabe en positiv værdi for dig. Jo oftere du oplever succes, jo større vil din motivation være til at fortsætte med at implementere sværere vaner.

Med brug af denne model, er du godt på vej til at skabe nye gode vaner og arbejdsrutiner, så du kan få en nemmere hverdag.

Tilføj kommentar her