Hvad er pseudoarbejde?

pseudo-600x350-1
Personlig effektivitet

Hvad er pseudoarbejde?

Forfatterne Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen  har skrevet bogen Pseudoarbejde, hvor de behandler et af de mest underbelyste områder i vores arbejdsliv, nemlig hvordan vi bruger tiden på vores arbejdsplads.

Pseudoarbejde er alt det arbejde, som egentlig ikke skaber nogen reel værdi, og som derfor ikke giver nogen mening.

Som udgangspunkt tænker vi nok, at vi ikke udfører opgaver der ikke skaber værdi, men tænk det lige grundigt igennem.

Det kan være:

  • Rapporter vi udarbejder, der ikke bliver læst
  • Procedurer vi følger, fordi de engang gav mening
  • Kontrol af andres arbejde
  • Møder uden formål
  • Unødvendig e-mailhåndtering
  • Opgaver vi udfører, kun fordi vi bliver bedt om det

Alt det arbejde vi udfører for arbejdets skyld. Alt det fyld og fnidder vi bruger tid på i løbet af en arbejdsdag.

I den tid vi lever i, hvor der er så meget pres, stress og mangel på tid er det vigtigt at tænke over, hvordan vi bruger vores tid og at se nærmere på det arbejde vi udfører. Hvilken værdi skaber de opgaver vi løser? 

Konsekvens?

Vi siger ofte til vores kursister, at hvis de har en opgave der ikke skaber værdi, så kan de bare smide opgaven ud. Til det svarer de fleste: ”Jamen det kan jeg ikke, for så sker der….” Dvs. at det har en konsekvens, hvis opgaven ikke bliver løst. Hvis der er en konsekvens, er det selvfølgelig en opgave der skal løses.

Hvis der derimod ingen konsekvens er ved at undlade at udføre en opgave, så kan den placeres i bunken med pseudoarbejde, sammen med alt det andet arbejde vi udfører, som ikke skaber nogen værdi, og så skal du lade være med at bruge tid på det. 

Opgaver der ikke skaber værdi

Det er yderst demotiverende at løse opgaver der ikke skaber værdi, udover at det er spild af kostbar tid. Hvis du ikke kan se værdien i de opgaver du skal løse på dit arbejde og der er en konsekvens forbundet med ikke at løse opgaverne, så mener vi, at du er forpligtet til at gå til din nærmeste leder og få forklaret, hvilken værdi opgaven skaber, så I kan få elimineret unødvendigt arbejde.

Hvis du vil undgå pseudoarbejde skal du kigge grundigt ind ALLE dine arbejdsopgaver og spørge dig selv, hvilken værdi hver enkelt opgave skaber.

Gør op med pseudoarbejde og tag tiden tilbage!